top of page
Vyhledat

Posilovna štěstí: Probuďte životní spokojenost i v náročných časech.

Možná, že pravidelně sportujete (nebo sportovat chcete), snažíte se udržet své tělo v kondici. Věděli jste ale, že můžete stejně tak posilovat svou spokojenost? Není to vůbec nic složitého. Stačí, když si osvojíte několik principů, jak být v životě spokojení a častěji pociťovat štěstí. Někdy je potřeba tyto prožitky potrénovat a vědomě si je do svého života přivolat. Jak na to? Čtěte dále!


Spokojená žena klidně sedí u venkovního stolu a prožívá pocity štěstí

1. Vychutnávejte si běžné denní radosti, zapojte smysly a čerpejte své zdroje radosti.

Je důležité vědět, co mi dělá radost a dopřávat si to. K tomu přidejte každodenní a vědomé vychutnávání čehokoli: např. jídla, hlubokého nádechu a výdechu, barev přírody při procházce, společnosti příjemných lidí a společných zážitků, pohlazení domácího mazlíčka, péče o rostliny, poslouchání hudby, vůně, umění, cokoli vás napadne. Je spousta drobných denních příležitostí k prožitkům příjemného přítomného okamžiku. A jaké jsou zdroje vaší radosti, co vám dává energii?


2. Projevování laskavosti vůči sobě i druhým

Z výzkumů vyplývá, že lidé, kteří během dne udělali dobrý skutek, projev laskavosti k druhému člověku, se na konci dne cítili šťastnější. Ale nezapomínejte na sebe, i vy jste důležitou osobou, která si zaslouží, abyste k sobě byli laskaví! Pochválit se, ocenit se, je důležitou součástí sebevědomí. A pokud vám není dobře, řekněte si o pomoc a podporu!


3. Vztahy s lidmi, sounáležitost a napojení

Když toho máme moc, zapomínáme, jak důležitým zdrojem naší vnitřní síly a kapacity může být každodenní kontakt a vztahy s našimi blízkými i známými, s komunitou, ve které se nacházíme. Pocity blízkosti a lásky. Dejte si za cíl každý den aktivně vyvinout iniciativu pro blízký kontakt rozhovorem, úsměvem, humorem, malou laskavostí. Chvíle napojení s lidmi okolo nás jsou důležité okamžiky. Jsou to chvíle, kdy projevíme opravdový zájem o druhé, to nás sytí a pomáhá nám překonávat náročná období.


4. Cvičení a pohyb, kontakt s přírodou

Ano, bez toho to nejde. Nejlepší je různorodý pohyb, ať už běh, jízda na kole, plavání, posilování, tanec, procházky a túry v přírodě, můžete si vybrat. Pohybem se do našeho mozku vyplavují endorfiny a ty nám příjemné pocity spokojenosti navodí. A pobyt v přírodě je regenerující sám o sobě, uklidňuje nás.


5. Dobrý spánek a naslouchání svým potřebám

K dobré náladě a psychické vyrovnanosti je regenerace v průběhu hlubokého nočního spánku esenciální. Nejlépe v pravidelném čase uléhat a vstávat, tak aby náš tělesný biorytmus fungoval co nejefektivněji a dával nám sílu. Nezapomínejte v průběhu dne na své potřeby. Tělo a mozek nám dávají signály toho, co potřebují. Kdy se napít, najíst, kdy je toho moc a je potřeba zvolnit. Umět něco odmítnout, vědět, kdy říct ano a kdy ne.


6. Vědomá práce s myslí, regulace pozornosti – meditace

Jsou to techniky práce s dechem a se zaměřením naší pozornosti. Je to tzv. "posilovna pro naši mysl" a schopnost regulace pozornosti. Vědomé prohloubené dýchání zklidňuje naši nervovou soustavu, zaměření pozornosti na dech nebo jiný objekt meditace a neustálé jemné vracení naší mysli (když pozornost odběhne) zpět na tento objekt je cvičením. Výsledkem bude, že když se v běžném životě něco přihodí a naše mysl bude roztěkaně běhat v emocích, budeme schopni díky této praxi, pozornost zaměřit tam, kam chceme, například na řešení, na dechové zklidnění.


7. Vyjadřování vděčnosti a její vědomé posilování

Ano, je to tady opět ta vděčnost a vědomá přítomnost, ale ono to skutečně funguje!

Zkuste si každý den ráno po probuzení uvědomit 3 hodnoty, za které jste vděční. A během dne si připomínejte, na co se těšíte, dokud to neprožijete.


Můžete také vyjádřit vaši vděčnost za konkrétní činy konkrétním lidem. Popsat jim, proč to pro vás tolik znamenalo a co vám to přineslo. Ve výzkumech je popisována následná záplava radosti a pocitů štěstí na obou stranách.


8. Práce a činnosti, při kterých jsme ve flow, když cítíme smysl a naplnění.

Flow je stav mysli, kdy jsme plně pohlcení činností, která nám dává smysl, jsme zaplaveni energii a naše pozornost je soustředěná. Zkuste si vzpomenout, při čem vám čas plyne rychle a vaše pozornost a vědomí je plně zaměřené, pohlcené tím, co děláte. Dává vám to radost. To je také zdrojem vašeho uspokojení a životního smyslu.


9. Odpusťte si, dovolte sobě i druhým chybovat, mějte naději a dělejte malé kroky.

Když se něco nedaří, jste nespokojení, hledejte řešení ke změně, alespoň malými kroky se ke změně vydejte. A když to změnit nejde, změňte alespoň svůj postoj, pracujte na přijetí a odpuštění.


Nemějte přehnaná očekávání od lidí ani od sebe. Očekávání, na kterých stavíme své štěstí a spokojenost, bývají někdy zklamáním. Odpustit si, dovolit si chybovat a dopřát si vlídnost místo sebe kritizování je balzám na úzkosti. Pocity a podmínky se mění jako vlny na vodě, pomůže nám ukotvení ve svém vlastním životě, uchopení toho, co můžeme ovlivnit a puštění po vodě toho, nad čím nemáme kontrolu, co není v našich silách změnit. Děláme každý okamžik to nejlepší, co můžeme dle svých aktuálních mentálních i fyzických schopností a to stačí.


10. Uvědomění, že věci, či dosahování cílů nám přinesou pocit štěstí jen na okamžik

Nekonečná honba za štěstím, pocit naplnění po pár dnech vyprchá a je nutný další cíl nebo věc. Zamyslete se, co vám skutečně dělá radost dlouhodobě? Jsou to některé z výše popsaných bodů? Jak je můžete prožívat ve svém životě ještě více? Které další věci vás napadají?


Přeji vám hodně radosti a štěstí, které si sami vytvoříte.






Přečtěte si článek s dalšími metodami, aneb co dělat, když se nedaří a dorazí úzkost.



Comments


bottom of page